В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Икономист: Общият европейски дълг е нож с две остриета

Георги Ангелов, икономист, В развитие, 24.04.2020

Общият европейски дълг се разглежда като дълг за еврозоната. Той е нож с две остриета. Страните с добър кредитен рейтинг ще поемат част от тежестта на по-задлъжнелите. Важно е стимулите да се насочат правилно, а не просто за харчене. От друга страна, най-добре действа единна валута, когато има форма на единно министерство на финансите, заяви икономистът Георги Ангелов в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Европейските лидери потвърдиха решенията на финансовите министри за фонда от половин трилион евро, който да подпомогне страните по време на кризата. Потвърдиха и че ще има голям фонд за възстановяване след кризата. Има различия дали средствата да бъдат под формата на заеми, грантове и т.н., но все пак съществува единомислие, че те са необходими", каза гостът.

Още по темата

По думите на Ангелов основното решение на европейско ниво с този ресурс е възможно най-много работни места да бъдат запазени, както и да се финансират медицински дейности в борбата с пандемията от коронавирус.

Кредити или грантове?

Според икономиста можем да очакваме баланс между двете крайности - кредити и грантове. Той уточни, че според него кредитите е добре да са с дългосрочни гратисни периоди и ниски лихви.

"Координацията на публичните финанси е задължителна, за да няма задлъжняване".

Гостът взе отношение и по темата за подаването на документи на България за влизане в ERM II с убеждението, че сега е правилният момент за това.

Относно новинатата за получаването на суап линия от Европейската централна банка Георги Ангелов обясни, че това е голям успех за страни като България.

Целия разговор чуйте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

Последни новини
Още от В развитие