Как се справят пивоварите в условия на извънредно положение?

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, В развитие, 08.04.2020

Както при много бързооборотни стоки, така и в пивоварния сектор ситуацията се утежнява. За един миг ние загубихме 20% от пазара, защото трябваше да прекратим продажбите през ресторанти, кафенета, хотели. Това каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова. 

По думите й допълнителен натиск оказва и това, че е ограничено купуването на пиво през магазините и супермаркетите.  

“Хората нямат настроението, което имаха преди. Нагласите на потребителите се влияят както от времето, така и от цялостната обстановка. Прогнозите ни не са оптимистични. Добър вариант би бил да сме на нивата от 2010г., когато кризата засегна всички”.  

Радомирова обясни, че първите 2 месеца на 2020 са тръгнали добре за пивоварите заради приятното време и богатото портфолио на предлаганото пиво.  

“Браншът беше в разцвет на европейско ниво. Имаше бум на малките пивоварни, на малките и средните предприятия, имаше голяма работна заетост. Този разцвет спря. В България през март, когато настана кризисната ситуация, имаме сериозен общ спад от 25-26%”.  

Тя добави, че сега този спад вече е още по-голям.  

“Най-голямата ни грижа е да запазим човешките ресурси. В България 2200 души е пряката работна заетост. Около 9000 са хората по веригата на доставките, в сегмента на продажбите са 21 000 в заведенията за обществено хранене и 3 000 са в магазинната мрежа”. 

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България посочи, че по последни данни от миналата година добавената стойност на сектора се изчислява на 225 млн. евро, а приходите за бюджета на страната са 168 млн. евро.

Радомирова каза още, че има голям интерес отстрана на пивоварния бизнес към схемата 60/40. 

Към момента пивоварите нямат проблеми с доставките на суровини. 

Целия разговор вижте във видеото. 

 

 

Последни новини
Още от COVID-19