В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Прогнозите за 2020 г. са за отслабване на американския долар

д-р Магдалена Иванова, главен редакор на bloombergtv.bg, В развитие, 30.12.2019

Прогнозите на повечето големи инвестиционни банки за 2020 г. са за започваща тенденция на отслабване на американския долар спрямо еврото. Причините за това е намаленият интерес към американския долар, което води до увеличаване на риск апетита поради перспективата за финализиране и подписване на първа фаза на сделката между САЩ и Китай, ускоряването на растежа на световната икономика, както и добрата доходност, която започнаха да предлагат развиващите се пазари. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редакор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според нея едно отслабване на американската валута би подкрепило американската икономика.

„Спрямо турската лира декември се оказа доста предизвикателен месец. За годината около 11-12% достигна обезценяването на лирата спрямо щатския долар, като сред причините за това са отношенията между САЩ и Турция“.

Иванова коментира, че според различни анализи 2020 г. може да се окаже много силна за развиващите се икономики и техните капиталови пазари.

„Алтернативата, която ще търсят инвеститорите, ще са развиващите се пазари и валутите, които биха донесли по-висока доходност“.

Гостът коментира, че факторите, които са оказвали влияние върху финансовите пазари през тази година са търговската война между САЩ и Китай, както и темата за Brexit спрямо слабия паунд, рефлектиращ върху по-силния долар.

Магаделна Иванова засегна и темата за това дали идва краят на отрицателните лихви.

„ЕЦБ понижи депозитната си ставка през септември, след което нямаше промяна, което предполага, че няма да има друг ход в посока надолу по отношение на лихвите“

„Последната новина дойде от Шведската централна банка, която след 5 години успя да повиши лихвите и да ги придвижи до 0%, при положение, че в Швеция има забавяне в растежа на икономиката“, добави тя.

Иванова обясни, че има стабилизиране на паричната политика от страна на развитите пазари, докато при развиващите се икономики се наблюдава понижение на лихвите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие