В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Политолог: Brexit най-вероятно ще бъде отложен

Георги Киряков, политолог и международен анализатор, В развитие, 18.10.2019

Споразумението между Европейския съюз (ЕС) и премиера Борис Джонсън за Brexit едва ли ще бъде одобрено от британския парламент в събота. Ново отлагане на процеса е най-вероятният изход. Това каза Георги Киряков, политолог и международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Общото впечатление във Великобритания е, че това споразумение е отстъпление от сделката, която Тереза Мей, предшественикът на Борис Джонсън, сключи с Брюксел, както и че то е по-лошо от нея“, посочи Киряков.

Още по темата

Според него опитите на Джонсън да работи за съгласие с опозиционната Лейбъристка партия вероятно няма да успеят.

„Лидерът на лейбъристите Джереми Кобрин вече заяви, че би подкрепил споразумение, но само ако то мине през референдум“, припомни политологът.

„Отново виждаме блокиране на преговорния процес в рамките на Великобритания“.

Киряков посочи, че представителите на Демократичната юнионистка партия в британския парламент също са категорично против споразумението, като най-вероятно 23-мата непокорни тори, които Джонсън отстрани от партията, също не биха го подкрепили.

„Шотландските националисти пък все още продължават да искат оставане в рамките на ЕС“, добави той.

Според политолога искането на отсрочка за Brexit е част от плановете на ЕС и те са готови да приемат новото отлагане заради зависимостта между европейската и британска икономика.

Гостът коментира и позицията на ЕС спрямо Турция, както и причините блокът да не даде дати за начало на преговорите със Северна Македония и Албания.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие