ЕС и Великобритания постигнаха споразумение за Brexit

Всеки вариант на сделка все пак ще трябва да бъде ратифициран в Обединеното кралство

13:09 | 17 октомври 2019
Британският премиер Борис Джонсън и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Британският премиер Борис Джонсън и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Великобритания и Европейският съюз (ЕС) успяха да постигнат споразумение относно предложението на британския премиер Борис Джонсън за сделка, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, цитиран от Investor.bg.

„Там, където има воля, има и сделка - имаме такава! Това е честно и балансирано споразумение за ЕС и Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение. Препоръчвам (срещата на върха на ЕС) да одобри тази сделка “, заяви Юнкер.

Споразумението за излизане на Кралството от ЕС е одобрено точно навреме, за да могат лидерите на ЕС да го оценят, когато се съберат на срещата на върха в Брюксел по-късно днес. След това сделката трябва да спечели подкрепата и на британския парламент, който ще заседава в събота, посочва Bloomberg.

Именно решението на британския парламент се очертава като последната коварна пречка за Джонсън преди да успее да изпълни обещанието си да изкара Великобритания от ЕС до 31 октомври.

„Имаме чудесна нова сделка, която възвръща контрола - сега Парламентът трябва да завърши Brexit в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, здравеопазването, насилието и престъпността“, споделя Джонсън в Twitter.

Вижте повече на Investor.bg.