В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Николай Кискинов: Държавата спешно да предложи големи количества електроенергия на борсата

Адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В Развитие, 16 октомври 2019 г.

Пазарът на електроенергия „ден напред“ се движи в рамките на очакваните нива, около 120 лв/мегават, за последната седмица и устойчиви нива около 130 лева. При пиковата енергия (между 9 и 20 часа) цените са 140-150 лева за мегават. Тенденцията вече е за 130-140 лева, което е повишение спрямо предишни нива. През събота и неделя снабдяването е на цени средно от 100-110 лева, каза адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в коментарната рубрика Check-box в предаването В Развитие с водещ Делян Петришки.

"Пазарът „в рамките на деня“ търгува традиционно ниски количества, до 120 мегаватчаса, и очакваме тепърва този пазар да се развие", допълни още той.

"Пазарът на двустранни договори привлича внимание. Традиционно по това време на годината там има дефицити и ако те продължат, може да се очаква драстично повишаване на цените на енергията. Държавната енергетика трябва спешно да предложи дългосрочно големи количества електроенергия на борсата, за да се осигури снабдяване на индустрията на една пазарна цена. В противен случай ще има стрес и вдигане на цените, което ще се отрази и на другите участници".

"Според новите изменения в Закона за енергетиката КЕВР ще одобрява правилата за работа на борсата за електроенергия е друго от измененията в закона. Вероятно това ще осигури възможност и за съдебен контрол върху тези решения и правила", посочи гостът.

Още по темата

Със същите изменения в Закона за енергетиката идва и дългоочакваната либерализация на пазара на природен газ.

"Пазарът ще е организиран от оператора на преносната мрежа, което в настоящия етап не е лоша идея", заяви той. Според Кискинов се намиране в преходна ситуация, след която може да се очаква развитие на борсата и пазара.

Целият разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие