В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пазарът на природен газ в България ще се отвори от 2020 г.

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 02.10.2019

Създава се пазар за свободно търгуване на природен газ в България. Мотивацията за този инициативен подход от страна на държавата е проектът за газов хъб. От тогава виждаме инициативи за либерализация на пазара. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Пазарът на природен газ в България ще се отвори от 2020 г. чрез определени минимални изисквания. Лицензионен режим за търговците на природен газ няма, но с това биха се занимавали търговците на електрическа енергия, тъй като пазарните отношения са сходни".

"Някои от предприятията са заинтригувани от предстоящото либерализиране на пазара на природен газ, стига да могат да договорят количествата, които са необходими с алтернативен доставчик. Към момента те са заявили количествата си за следващата година, което прави по-трудно влизането на свободен пазар", заяви той.

Още по темата

"Предстои да видим основният доставчик каква ценова политика ще възприеме и дали ще са гъвкави условията по договорите. Той има задължения за предлагане на газ на пазара".

"За потребителите сегашните договорени количества и цена създават сигурност", обясни Кискинов.

"По този начин се осигурява навлизането на свободния пазар на природен газ към цялата индустрия в страната. Стъпките са добри и това е правилната посока".

"Няма да има задължения, сделките ще се сключват само на борса. Ще може да се сключват и двустранни договори", коментира той.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие