В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Очаква се щатските индекси да изпратят август със спад от около 3%

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 29.08.2019

По всяка вероятност щатските индекси – S&P 500, Dow Jones, технологичният измерител NASDAQ, ще изпратят август със спад от около 3%, докато другите световни индекси – Stoxx Europe 600, MSCI, ще отчетат най-голямото си понижение от май насам. Това каза д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Иванова коментира причините за високата волатилност на пазарите през настоящия месец. Сред тях тя изтъкна негативните настроения, дължащи се на обърнатата крива на доходността в САЩ, която дава сигнал за рецесия.

„Спредът при доходността между 10-годишните и 2-годишните облигации в момента е на най-ниското си ниво от 2007 г., т.е. преди предишната финансова криза“.

Макроданните, излизащи от различни точки на света, не вещаят възстановяване на глобалната икономика през втората половина на годината, посочи още гостът.

Като част от причините за увеличената несигурност на пазарите редакторът посочи и променливата риторика в търговската война между САЩ и Китай, както и смесените сигнали на централните банки по отношение на следващите им ходове.

Волатилните цени на петролните пазари до голяма степен се дължат на данните за запасите в САЩ, които отчетоха понижение от 10 млн. барела, значително надвишаващо очакванията на анализаторите, посочи още гостът.

„Производството на шистов газ в САЩ обаче продължава да бележи рекорди. Миналата седмица то достигна до 12,5 млн. барела на ден“.

Другият фактор за цените на черното злато са опасенията от рецесия, която би намалила потреблението, добави Иванова.

 

Последни новини
Още от В развитие