В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Слаби икономически данни и силни пазари: На какво се дължи парадоксът?

Никола Живков, портфолио мениджър в Аларик Секюритис, В развитие, 29.07.2019

Никола Живков, портфолио мениджър в Аларик Секюритис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Живков, портфолио мениджър в Аларик Секюритис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Напреженията в международната търговия определено оказват влиянието си, което кара пазарите да очакват централните банки да се включат с лихвени намаления при всеки малък шок, подпомагайки цените на акциите и облигациите. Това каза Никола Живков, портфолио мениджър в Аларик Секюритис, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Живков коментира очакванията на пазарите след последното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Срещата миналата седмица по-скоро постави основите на срещата през септември. Гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги ясно заяви, че очаква да види и следващите икономически данни. За момента прогнозите са за намаляване на лихвите с 10 базисни точки през септември“.

Според госта пазарите в САЩ също очакват лихвите да бъдат свалени по време на заседанието на Федералния резерв в края на юли. За момента прогнозите са за понижение с около 0,25%, отбеляза Живков, като добави, че решението за лихвите донякъде е повлияно и от долара и желанието на американския президент Доналд Тръмп валутата да бъде отслабена.

Още по темата

 

Последни новини
Още от В развитие