В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Финландия се надява Албания и Северна Македония да станат част от ЕС

Пайви Блинникка, посланик на Финландия в България, „В развитие“, 11.07.2019 г.

Пайви Блинникка, посланик на Финландия в България, „В развитие“, 11.07.2019 г. Пайви Блинникка, посланик на Финландия в България, „В развитие“, 11.07.2019 г.

На срещата на върха в Европейския съюз (ЕС) през октомври ще бъде поставена една от важните теми за Балканския полуостров, а именно членството на Албания и Северна Македония в съюза. Посланикът на Финландия в България нейно превъзходителство Пайви Блинникка заяви в студиото на „В развитие“ с водещ Делян Петришки, че скандинавската страна се надява на положителен развой по темата.

„Финландия се надява на положителен резултат от преговорите с Албания и Северна Македония за членството им в ЕС през октомври“.

Хелзинки поема отново ролята на домакин на Съвета на ЕС и в изпълнението на тази важна функция Финландия ще се стреми към стабилизиране на международните отношения на съюза с основните партньори в лицето на САЩ, Русия, Китай и Турция, коментира още посланикът.

Още по темата

„Ще продължим да следваме съществуващите политики по отношение на САЩ. Трансатлантическите отношения са крайъгълен камък за сигурността и благополучието и от двете страни на Атлантическия океан.
Китай е много важен търговски партньор и въпреки съществуващите предизвикателства, като реципрочното отношение към европейските страни, ще продължим стратегическите търговски и други видове отношения.
По отношение на Русия - искаме да продължим единните политики, които следваме и в момента. Те следват рестриктивните мерки, които вече съществуват. Но е много важно да продължим да работим с Москва, така че трябва да продължим регионалното сътрудничество и контактите между хората, от което се облагодетелства ЕС и да продължим да работим по въпросите за климатичните промени.
Що се отнася до Турция – тя остава кандидат за ЕС и е важен партньор. Не очакваме особени промени в отношения с нея“.

Финландия ще играе ролята на „честен брокер“ по време на европредседателството си. Посланик Блинникка посочи България, като един от добрите примери за подобен безпристрастен подход по време на своето председателство на Съвета на ЕС.

Видео от целия разговор вижте горе.

Последни новини
Още от В развитие