В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Волатилността на цената на петрола ще се понижи в следващите 6 месеца

Преслав Райков, финансов анализатор, „В развитие“, 04.07.2019 г.


Срещата на ОПЕК+ приключи с очаквания резултат, който междувременно бе отчетен в стойността на петрола, още преди тя да се състои. Очакванията от тук насетне са цената на „черното злато“ да се стабилизира до края на годината и волатилността му осезаемо да се понижи. Подобно мнение сподели финансовият анализатор Преслав Райков пред Живка Попатанасова за предаването „В развитие“.

„Прогнозата ми за цената на сорта Брент е, че ще остане до края на годината в диапазона 70-72 долара за барел. Това е цена, която удовлетворява Саудитска Арабия, Русия и дори щатските производители. Ако няма някакви форсмажорни ситуации, които доста често се случваха през годината, и ако имаме положително развитие на търговския конфликт между САЩ и Китай и деескалация на риска в Иран, цената би се повишила плавно и би се движила от фундаментите на пазара – търсене и предлагане“.

Любопитен факт е, че цената на горивото веднага след срещата се понижи. Финансовият анализатор обяснява това именно с предвидимия изход от преговорите за удължаване на договора между страните-членки в организацията и нейните партньори.

Още по темата

„След като конфликтите във Венецуела и Иран бъдат разрешени, техният петрол ще се върне на пазара и това ще даде своето отражение. Възможно е да стигне до свръхпредлагане на петрол в даден момент“.

Цената на петрола тогава несъмнено ще тръгне отбрано надолу, ако световните петролни сили не наложат своя контрол, каквато е и целта на организация като ОПЕК.

Вижте и целия анализ на Преслав Райков във видеото.

Последни новини
Още от В развитие