В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Добрите взаимоотношения между Русия и Саудитска Арабия спасиха сделката на ОПЕК

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, В развитие, 03.07.2019

13:43 | 3 юли 2019
Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Добрите взаимоотношения между Русия и Саудитска Арабия спасиха сделката на ОПЕК+. Владимир Путин още през уикенда обяви, че ще има такава сделка. Единствено Иран се дърпаше, което е нормално предвид факта, че Иран е опозиция на Саудитска Арабия и съседните страни, а е съюзник на Русия и се опасява от сближаването между нея и Саудитска Арабия. Това коментира Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Гостът спомена, че в хоризонта от 9 месеца идеята на ОПЕК е да държат нивата на около 60-65 долара за барел. "Саудитска Арабия и Русия са удовлетворени от тази цена. Може би лошото за тях е, че тази цена удовлетворява и САЩ, в частност производителите на шистов петрол. Те доста свалиха разходите по производство и тази цена дори ги изкарва на печалба, което се вижда от повишеното производство на шистов петрол в САЩ", твърди още той.

"САЩ вече от доста време е не само най-големият консуматор на петрол, но и най-големият производител. През април те достигнаха 12 млн. барела на ден и сега компенсират спадовете в производството на Венецуела и Иран".

"Ползите от продължаването на споразумението на ОПЕК+ надделяват над вредите и разходите. Саудитска Арабия и Русия мислят по-дългосрочно. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия твърди, че скоро се очаква таванът на производството на шистов петрол в САЩ да бъде достигнат и след това да видим затваряне на кладенци и намаляване на производството там".

Споразумението може да бъде продължено поне до края на 2020 г.

Според мен може да има някакво доближаване в цената на сорт Брент и WTI, но в дългосрочен план ще се държи около тези нива от 5 долара разлика.

Търсенето

Търсенето е проблем на ОПЕК по принцип, напомни Шуманов. "Данните за бизнес активността в промишления сектор, забавянето на икономическия ръст на определени държави, евентуални сигнали за отхлабване на паричната политика - всички тези фактори са допринасящи в случая", поясни той.