В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Икономист на CEEMarketWatch: Очаквам предсрочни избори в Италия

Константин Арестов, икономист в CEEMarketWatch, „В развитие“, 31.05.2019 г.

Управляващата коалиция в Италия изглежда разклатена след високите резултати на евроскептиците на Матео Салвини на европейските избори през миналата седмица. Това е ясна предпоставка, че вицепремиерът може да се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори в страната, смята икономистът на CEEMarketWatch Константин Арестов в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Италианското правителство е разклатено. Данъчната реформа на „Lega“ не е ясно как ще се финансира. Това със сигурност ще бъде остро отказано от „Петте звезди“ и би трябвало да се стигне до предсрочни избори в даден момент“.

Още по темата

В дългосрочен план Италия става все по-голяма заплаха за еврозоната, смята още Арестов. На този етап имаме ранни сигнали за навлизането в рецесия, а популистките предложения на партия „Lega“ може да отворят още по-голяма дупка в бюджета на страната.

„5-годишните гръцки облигации са с по-ниска доходност, отколкото италианските. Това показва, че Гърция е по-силна държава за инвестиране, отколкото Италия, колкото и парадоксално да звучи“.

Очакванията в новия европарламент са, че италианците ще изгубят всичките си важни постове, а най-лошата новина е, че мандатът на Марио Драги начело на Европейската централна банка изтича, коментира Арестов. Очакванията са, че ще го смени човек от Северна Европа, а настроенията там са за затягане на политиката на ЕЦБ.

Целия коментар на Константин Арестов по повод политиките на Италия може да видите по-горе.

Последни новини
Още от В развитие