В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

За България и бъдещото ѝ членство в еврозоната няма значение кой ще оглави ЕЦБ

Петър Илиев, финансов журналист, В развитие, 29.05.2019

19:46 | 29 май 2019
Обновен: 15:10 | 4 юни 2020
Петър Илиев, финансов журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От петимата кандидати за поста на президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) централен банкер с опит е единствено германецът Йенс Вайдман. Другият е Ерик Лийканен. За България и бъдещето ѝ членство в еврозоната няма значение кой ще оглави ЕЦБ. Това заяви финансовият журналист Петър Илиев в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Италия намали бюджетните си дефицити, но недостатъчно, за да започне да ограничава дълговете си, защото трябва да постигнеш минимум балансиран бюджет, спомена Петър Илиев. "Италианските политици не са склонни да поемат политическата тежест и отговорност за едни радикални, структурни реформи, които първоначално ще изискват сериозно намаляване на бюджетните средства, отиващи за поддържане на сегашния жизнен стандарт на населението", посочи още той по темата за евентуална дисциплинарна процедура от Европейската комисия (ЕК) срещу Италия заради невъзможността ѝ да ограничи нивата на дълга си и заради това Италия да заплати сума от 3,5 млрд. евро по думи на държавен представител, запознат с въпроса.

"Както и в Гърция, това е ултрадемокрацията на потребителско общество, която е и в основата на всички циклични кризи. Целият този стандарт, при недостатъчно ефективна икономика и производителност, се поддържа с бюджетни средства, идващи от поемане на външен дълг – 137% от БВП на Италия в момента. За 2018 г. БВП на Италия е малко над 2 трлн. долара".

Докато продължава сегашната политика на ЕЦБ, моделът на Италия ще се поддържа, докато не фалира цялата еврозона, отбеляза журналистът.