В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Резултатите от евроизборите - признак на желанието за промяна

Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, В развитие, 27.05.2019

В резултатите след гласуването за Европейските избори 2019 виждаме желанието за промяна, която избива във всички страни, заяви Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Общо-взето, кампанията у нас бе силно национална, тъй като националните теми са по-достъпни до избирателите, посочи Даниел Стефанов. "Европейските теми също имат доста пряко отношение към живота на европейците, но изисква повече усилие, за да бъдат направени връзките. Негативната изненада в България е ниската избирателна активност", потвърди той.

"Към момента на фона на листите имаме няколко добри попадения от българските евродепутати, като например: Сергей Станишев, Мария Габриел, Ева Майдел, Ангел Джамбазки въпреки евроскептичните му позиции, Андрей Ковачев. Българските евродепутати трябва да прекрачат границите на своята национална група".

Представителите на малки партии, било то от либералите или Зелените, ще създават проблеми, но това, от друга страна, не е толкова лошо, тъй като мнозинството в ЕП между ЕНП и европейските социалисти през годините направи ЕС придатък на други институции, изтъкна гостът.

"Цифрите от изборния вот в Румъния са интересни, в Германия се забелязва настъпателността на зелените. Във Великобритания унижението спрямо Европа е голямо. Французите пък са едни от хората, които са най-разочаровани как работи политиката на местно и европейско ниво. По теми като миграцията ще има коалиции, които ще минават по различни национални граници. Тежък въпрос ще бъде и гласуването на следващата финансова рамка".

Последни новини
Още от В развитие