В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Сътресение или огорчение носи търговската война за Китай?

Делемир Делев, партньор в Синерджи Груп, оглавяващ офиса на компанията в Китай, „В развитие“, 22.05.2019 г.

Търговската война между САЩ и Китай продължава да е водеща тема навсякъде по света, но дали апокалиптичните сценарии са толкова вероятни, колкото мнозина смятат? Мнението на оглавяващия офиса в Китай партньор на Сунерджи Груп Делемир Делев е, че по-скоро се наблюдава огорчение в държавното управление и бизнеса в страната, отколкото сериозни трусове, за които се спекулира през изминалите седмици. Своята гледна точка той представи в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„За момента пораженията за китайската икономика са минимални. Усеща се по-скоро огорчение, а за последствия е рано да се говори. Страната има нужните инструменти, за да стимулира китайския бизнес“.

Ударът по Huawei намеква за някои по-сериозни отражения, но на този етап е прекалено рано, за да отчетем по-сериозно разклащане на пазара за компанията, смята Делев.

„Културата на китайците не включва отговор с агресивни контрамерки. Китай отговоря, но реципрочно и ограничено. Едва ли в краткосрочен план ще сложат нови политики и пречки пред американските компании. Голяма част от тях са съвместни дружества с местни компании, а евентуални санкции биха означавали удар по собствената им икономика“.

Още по темата

Местното потребление усеща в най-малка степен дефектите от търговския спор, защото американските стоки в китайската икономика са прекалено малко, допълни Делев.

„Китай има финансовия ресурс и политическата система, за да може да влияе на курса на долара спрямо юана. Китайската централна банка ще се намеси и това няма да е изненада. Контролът се равнява на плюс/минус 7% разлика в курса. Няма да има резки сътресения“.

Страните с по-малки икономики, като Япония и Южна Корея, са далеч по-уязвими в един подобен конфликт, отбеляза Делев. От друга страна амбициите на Виетнам да приюти американските инвестиции не са особено реалистични, тъй като САЩ и Китай са градили своите отношения в период от 25-30 години. Това включва инфраструктура, логистика и подготовка на кадри, което не е проблем, решаващ се за година-две, изтъкна Делев.

„Сравнението на спора между САЩ и Китай със студената война между САЩ и Русия не са съвсем коректни, защото преди изборът бе да търгуваш с едната или другата страна, а сега инвеститорите не са поставени пред подобна дилема“.

Мнозина определят търговската война за основен фактор в забавянето на китайската икономика, но истината според госта в предаването е, че това е по-скоро решение на местното правителство, което планира подобно отстъпление още преди санкциите на американския президент Доналд Тръмп. Целта е местната икономика да не прегори от прекалено динамичния си растеж през изминалите години. А що се отнася до ескалацията на ситуацията, това до голяма степен е именно в ръцете на Тръмп, обобщи Делев.

 

Последни новини
Още от В развитие