В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Икономическият ръст в България ще гравитира около 3%

Георги Найденов, икономист, В развитие, 04.03.2019

Растежът на българската икономика се запази на нива от 3,1%. Реално не ни се оправдаха очакванията спрямо ръста за тримесечията. Правителството е заложило 3,7% ръст, което няма как да се случи в най-сериозните ни мечти дори. Може би ще бъде около 3%. Това съобщи икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Вижда се сериозно забавяне при част от големите европейски икономики, които са сериозен експортен партньор на България. Нашият най-голям търговски партньор е ЕС, а в рамките на него – Германия, с която имаме рекорден стокообмен".

За трети път след 1989 г. България постига положително търговско салдо с Германия, уточни икономистът. "Износът и вносът нарастват. Има прогноза от Deutsche Bank от 1% ръст. Това ще се отрази и на българската икономика, а оттам ще се забави ръстът на цените и заплатите", допълни още той.

"1/5 от Данък общ доход да постъпва в общините ще подобри конкурентоспособността на самите общини от гледна точка за привличане на инвестиции и повишаване на разходи. Това би стимулирало икономическото развитие на икономиките. Децентрализация в тази посока би била от полза".

Надявам се да се осъществи сделката за усвояване на инвестицията на Volkswagen в размер милиард и 400 млн. евро, което означава около 600 работни места, на родна територия, спомена Георги Найденов. "България има много силни карти, които да изиграе правилно предвид членството си в ЕС. Това ще промени структурата на икономиката в България с производството на 300 000 автомобила годишно", добави той.

Последни новини
Още от В развитие