В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Пазарите никога преди не са били по-крехки

Гордън Кер, банков експерт от Gobden Partners, във В развитие, 25.07.2017

Пазарите никога не са били по-крехки - няма почти никакви фалити, но погледнете лихвените проценти. Точно за такива процеси говори в своята книга "Антикрехкост" авторът на "Чертият лебед" Насим Талеб. Това каза Гордън Кер, банков експерт от Gobden Partners, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

"Работата на Талеб потвърждава подозренията ни, че идеята правителствата да измерват риска и да подготвят икономистите за него е един провален модел. Няма нужда от това. Нямаме нужда от толкова много нови регулации, защото така системата става по-крехка и все по-малко устойчива на каквито и да било трусове".

Докато европейските институции продължават да печатат нови евробанкноти, проблеми няма да има. Но това не може да продължава вечно, добави Кер. "Най-голямото предизвикателство е да се намери начин да се продължи напред. Властите са по-отчаяни от всякога да намерят метод за намаляване на екстремното поведение на банките и финансовите посредници. Виждам защо ЕЦБ би се заинтересувала от разработваният от Централната банка на Великобритания дигитален паунд - заради наличието на рискова експозиция". 

"Лихвените проценти няма да се покачат над 0, ако не видим сериозно преструктуриране на самото евро".

Последни новини
Още от В развитие