Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Крахът на ИДИЛ се очертава все по-ярко след падането на Мосул

Н. Пр. Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби, посланик на Ирак в България, Светът е бизнес, 13.07.2017

Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мосул много важен град, вторият по големина в Ирак. Той е важен, че т.нар. „Ислямска държава“ го считаше за своя столица. Затова Ирак и иракският народ бе готов на всичко, за да си върне Мосул, като успяхме да го постигнем на 10 юли.

Това коментира в „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев посланикът на Ирак в България Н. Пр. Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби.

По думите на госта в студиото офанзивата на Мосул, която продължи 9 месеца, е била толкова дълга, защото иракската армия е действала на принципа първо да осигури безопасност на хората, преди да превземе територии.

„Победата в Мосул нанася последния удар върху ИДИЛ в Ирак от гледна точка на това, че прекратихме тяхното военно съществуване в района. Независимо от това, дали техният т.нар. „халиф“ Абу Бакр ал-Багдади е мъртъв или не, със сигурност мога да кажа, че започва края на ДАЕШ“, категоричен е той.

Иракският посланик също така изрази благодарности към България за това, че страната ни е изпратила големи количества хуманитарна и военна помощ за Ирак по време на офанзивата срещу позициите на ИДИЛ, както и заради проведените тренировъчни учения на иракски военни в района на Казанлък.

„Преди три дена се срещнах с българския президент, който изтъкна, че България ще продължи да оказва подкрепа на Ирак, като изяви желание да бъдат извършени учения на иракски военни сили тук. Изтъкната бе и готовността на българската държава в Ирак да бъдат изпратени военни експерти“, каза Ал-Джанаби,

Дипломатът допълни още, че има много големи възможности за български фирми да се включат във възстановяването на новоосвободените райони на Ирак. „Българските компании имат добра репутация в Ирак и се ползват с доверието на потребителите“, посочи той.

Акцент бе поставен и върху казуса с кюрдската автономия в северната част на Ирак в светлината на предстоящия в края на септември референдум за независимост на Иракски Кюрдистан. „Дълбоко сме благодарни за позицията на страната ви, която бе изразена премиерът Борисов, в подкрепа на единството на Ирак“, каза посланикът.

Вижте целия разговор:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес