В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Тереза Мей разбуни духовете на пазарите

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 18.04.2017

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Реакцията на пазарите след изявлението на британския премиер Тереза Мей показва доверието на пазарните участници към валутния ефект от текущия политически курс, който Великобритания провежда в момента. Това коментира главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев в ефира на "В развитие" с Делян Петришки.

Според инвестиционния консултант Brexit ще има много негативни последствия. Цачев е скептичен по отношение на оптимизма, че британската икономика ще върви напред, тъй като се наблюдава сериозен икономически и политически развод и той няма как да премине без последствия.

Финансистът коментира и рисковете пред пазарите в контекста на президентската надпревара във Франция. "Ако приемем, че резултатите от социологическите проучвания се оправдаят, най-вероятно на пазарите няма да има осезаем ефект. Най-вероятният сценарий е Макрон срещу Льо Пен с победа над 50% за Макрон, което би означавало премахването на голям негатив пред еврото и европейските пазари.

Цачев прогнозира покачва на еврото заради слабостта на щатския долар и нива от 1,10 евро/долар. Реториката на президента Тръмп, че доларът е прекалено силен означава, че ще има натиск върху централните банкери относно темпа на повишение на лихвените проценти.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие