В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как 1 лев може да осигури 10 порции храна за човек в нужда

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка, В развитие, 06.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Отчет на резултатите на стартиралата в края на миналата година кампания против разхищението на храна и борба с глада на Българската хранителна банка (БХБ) направи в студиото на "В развитие" с водещ Вероника Денизова изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова.

„За първите два месеца от обявената за тримесечна кампания успяхме да съберем сума от 9 хил. лева, като почти 1 000 човека са дарили различни по обем средства от DMS Hrana на номер 17777, което струва само един лев, до по-големи суми, дарени по банков път. За нас това е добър резултат, това е първата подобна кампания в опита на БХБ, имайки предвид, че ние се издържаме изцяло от финансови дарения“, отчете Миланова.

За какво ще бъдат използвани събраните средства? „Ще ги използваме, за да осигурим необходимите логистични разходи за транспорт и съхранение на храната. Тя често престоява при нас само няколко часа, но въпреки това трябва да е с напълно гарантирано качество и в условия, които осигуряват нейната безопасност. Така че ползваме наето складово пространство, като имаме и разходи за транспорт, за да може храната да достига максимално бързо до хората, които се нуждаят от нея“, заяви тя, допълвайки, че през последните години продуктите са достигнали до общо 80 населени места.

„Хранителната банка е много ефективен модел. С 1 лев можем да осигурим 10 порции храна. 1 лев са необходимите разходи, за да може един пакет ориз например да достигне до едно семейство, което има нужда от хранителна помощ.“, каза още Миланова.

Как можем да станем съпричастни към каузата? „Тези, които искат да подкрепят нашата кауза, могат да дарят 1 лев на номер 17777 с DMS Hrana. В сайта на БХБ могат да видят и други възможности като абонаментно дарение през сметката на мобилния си телефон, могат да направят дарение на по-голяма сума директно на банковата сметка, като даренията по банков път са освободени от такси“, посочи тя.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от В развитие