Какво да очакваме за долара след силните данни за трудовия пазар в САЩ

Пазарен коментар на Вероника Денизова, В развитие, 09.08.2016

Вероника Денизова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Вероника Денизова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доларът е сред най-добре представящите се валути в последните търговски сесии, което се дължи на силните данни за пазара на труда в САЩ от петък, 5 август. През този ден доларовият спот индекс, който измерва представянето на американската валута спрямо 10 основни валути, отбеляза рали от 0,3%. Вчера той нарасна с 0,2%. Това коментира пазарният анализатор и водещ на "В развитие" Вероника Денизова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Източник: Bloomberg Terminal

"Средно за последните два месеца новите работни места в неселскостопанския сектор са се увеличили със 190 хил. Безработицата се понижава устойчиво през последните години и се задържа на 4,9%. Всичко това дава сигнал, че американската икономика е стъпила на здрава основа", допълни Денизова.

Източник:Bloomberg Terminal

Данните от петък промениха и прогнозите на големите инвестиционни банки. Вероятността Фед да повиши лихвите през септември се увеличи от 12% на 18%, а за декември вече е 45% спрямо 29%.

От Goldman Sachs казват, че тези нагласи са подценени и очакват 70% вероятност за повишаване на лихвите през декември. Затова съветват своите клиенти да купуват долара.

От Morgan Stanley са на противоположна позиция, като казват, че данните са безработицата не са достатъчен знак за Фед, че ще има ускорение в инфлацията и потребителските разходи. Затова препоръчват да се изчака с покупката на долара. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Начало