Притеснителен ли е рискът от свиване на доставките на петрол?

Eд Морз, световен ръководител изследвания за суровините в Citigroup

Петролна рафинерия в Тексас, САЩ. Снимка: Eddie Seal/Bloomberg Петролна рафинерия в Тексас, САЩ. Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

Светът е в очакване какъв ще бъде действителният брой барели на пазара, каза за Bloomberg във Виена Ед Морз. Тонът на срещата и разбирането на точният брой единици за обем петрол ще определят посоката на пазара, допълни той.

По отношение увеличението в доставките, според Морз, пазарът може да се справи с между половин и един милион барела на ден. По думите му, в случай че пазарът остане балансиран към втората половина на година ще е нужен повече петрол за потреблението. Ед Морз смята, че към момента сред инвеститорите преобладава бичето настроение. 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) също очаква дефицит през втората половина на годината. 

"Само ако погледнете разликата между май и юни, ще видите, че потреблението на рафиниран петрол се е увеличило с 2 милиона барела на ден. Това е много по-голямо число, отколкото всички говорят. Така, че пазарите ще се затегнат с навлизането ни в третото тримесечие."  

Остава въпросът колко голямо ще бъде затягането, подчерта той.

Eд Морз се съгласи, че друг потенциален риск ще бъде и реакцията на президента Доналд Тръмп, ако решението на виенската група не му се хареса. Освен това има друга важна особеност, която не се дискутира. А именно фактът, че САЩ се превърна в най-големия нарастващ доставчик на петрол на световните пазари. 

"Миналата година американският износ на суров петрол, петролните продукти, втечненият природен газ и всички тези неща взети заедно бяха равни на около същото количество, което ОПЕК изтегли от пазара или увеличението с 1,7 милиона барела на ден. Година по-рано покачването се равняваше на 1,8 милиона барела на ден, с решение на Виенската група. Тази година същото количество бива добавено на пазара."

Друг риск, който ръководителят на Citigroup спомена, са метеорологичните условия и възможните урагани по Южния залив на САЩ.

Ако имаме ураганен сезон по Южния залив на САЩ, това ще изисква много повече от увеличение на производството от ОПЕК. Ще изисква освобождаването на стратегически запаси на петрол .

Повече по темата ще откриете във видеото. 

 

Последни новини
Още от Акценти