Драги помогна на Йелън

Рискът е от недостатъчно вдигане на лихвите

Драги се оказа кавалер до последно и може би направи услуга на Джанет Йелън. Тя може и да не иска да вдига лихвите, но в един момент ще й се наложи. Такива са очакванията, пазарът залага на повишение на лихвите, но колко пъти ще се случи това, ще трябва да почакаме и да видим. Дори и най-плахите членове на Фед говорят за вероятност от две повишения за тази година. Дали Драги не отвори вратите към тази възможност? Тя няма да се случи тази седмица, а вероятно и пазара вече е възприел тази концепция. Но големият страх на Фед е, че ако вдигнат лихвите, доларът ще скочи твърде високо. Графиката тук показва пропастта при търговията на евро-долар и долар-евро. Това, което Драги предостави на Джанет Йелън е възможността да запази това положение, а изглежда има и възможност доларът малко да се покачи и да намали пропастта, но все още без да заличава напълно разликата. Ето така, Драги  й дава пространството, което е необходимо за да се вдигнат лихвите.

Ние ще коментираме тук в студиото. Но Фед са притеснени за силата на долара, но както си личи от тази графика, това може и да не е чак толкова голямо притеснение поне този път.

И аз мисля, че е така. Този път обаче, сигналната дума, за която трябва да внимаваме е "стабилност". Имаме ЕЦБ, която изглежда задържа за момента, може би същото важи и за Фед и в същност, валутите май не правят кой знае какво. При тях сме в период на стабилност през следващия месец и повече.

Стабилност звучи ужасно скучно и добре дошло. Налице е 62,6% вероятност за вдигане на лихвите от страна на Фед до края на тази година. Логично ли ви звучи или може и да са повече от две покачвания на лихвите?

Може би този процент е твърде висок. Ако направим крачка назад и разгледаме по-големия проблем, то наистина навсякъде се вижда липса на растеж. Петгодишната инфлация е на ниво от 1,6%, а целта на Фед е някъде около 2%, така че все още не постигат желаното. Значи, вероятно рискът е по-скоро от недостатъчно вдигане на лихвите, отколкото от твърде голямо повишение.

Колко покачвания ще направят Фед през тази година?

Може би едно за период от една година.

Значи не и тази година?

Мисля, че това е рискът.

 

Последни новини
Още от Акценти