ЕЦБ подложена на критики от германски политици

Трябва да се съсредоточим върху реформите

Как мислите, дали ЕЦБ е приятел на Германия?

ЕЦБ е приятел на Германия, защото определя монетарната политика на Германия. В момента много германски политици обсъждат ЕЦБ, защото искат се фокусират и над други проблеми, освен проблема с бежанците. А ЕЦБ е носител на противоречие и затова Християн-социалният съюз в Бавария, който е част от партията на Меркел, критикува Марио Драги.

Ако говорим за това как ще се развие икономиката на Германия оттук нататък, ако се опитаме да предвидим резултатите, изглежда имаме твърде много променливи: не знаем какво става с еврото, не знаем какво става с Китай, не знаем как ще се представи южна Европа... Когато се опитвате да направите своите предвиждания, кои според вас са основните променливи?

Инфлацията в Еврозоната е все още нулева, наистина нулева. ЕЦБ вече направи страшно много, еврото обаче се покачва вместо да пада. Всичко това взето заедно ме кара да се тревожа, че следващите мерки, независимо дали ЕЦБ ще увеличи или ще намали с 10 базисни пункта лихвите по депозитите, или ще увеличи количествените облекчения и продължителността на тези облекчения това няма да има особено въздействие. В момента, истинското притеснение за Европа идва от ръста. Европейските правителства трябва да се съсредоточат повече над ръста в икономиката и реформите. Затова и критиките срещу ЕЦБ в Германия са неоснователни. Германското правителство и всички европейски правителства трябва да действат сега.

Вижте Швеция, икономическото развитие, което има тази държава. Там има отрицателни лихви и държавата е подложена на финансов натиск, заради всичко, което се случва с бежанската криза. Дали Германия не трябва да последва примера ѝ?

Германия не може сама да спаси Еврозоната като харчи повече. Германия има нужда да харчи повече. Това не е моментът, в който ни трябва финансов излишък, това е моментът, когато трябва да се инвестира при положение, че имаме нулев лихвен процент и при огромния недостиг на инвестиции в Германия сега е моментът да се използват тези пари за доброто на германската икономика. Но навсякъде в Европа правителствата трябва да се раздвижат. Проблемът е, че при ниво на задлъжнялост от 132% от БВП в Италия, няма много място за финансови маневри. Затова и мисля, че независимо колко е трудно, трябва да се съсредоточим върху тези реформи, трябва да задвижим икономиките като направим цените, пазарите и другите елементи по-гъвкави. Това е важно.

Да речем, че това е решението, то трябва някак да задвижим нещата, а досега все не успяваме. По-лесно е да се направят тези реформи, когато икономиката се е задвижила, по-лесно е да се направят, когато е слънчево, а не когато се вали дъжд. Германия изглежда има възможността да го осъществи. Дали немското законодателство в момента по отношение на дълга е сбъркано и дали трябва то да се отмени, за да продължи Германия нататък?

Германия е свиваща се икономика по отношение на демографията. Така че, ние не можем да си позволим високи нива на задлъжнялост. Както казах и преди, Германия има нужда да харчи повече, но Германия не може да харчи като за цялата Еврозона и Германия не може да съживи цялата Еврозона. Много неща трябва да се случат. Аз наричам това „сместа от политики на Драги“. Имаме нужда от пълната подкрепа на ЕЦБ, имаме нужда от това страните, които също като Германия не могат да правят разходи, да започнат да харчат, а и на европейски ниво имаме нужда от дългов инструмент, който да балансира нуждите породени от бежанската криза. Но имаме и нужда от реформи и разширяване на европейската интеграция и всичко това трябва да се случва едновременно. Навлизаме в шестата година от европейската криза, а нищо реално не се е случило, за да се възвърне доверието в тази икономика. Това е истинският проблем и аз не съм настроен позитивно, дори ми се струва, че през последните шест месеца рискът в Европа се е увеличил вместо да намалее.

Ако останалата част от Европа бъде тласната към тези структурни реформи, ако останалата част от Европа постави икономиката си върху по-здрава основа, дали реално можем да очакваме Германия да отговори реципрочно?

Това предложение го няма на масата в момента. Вече имаме тази реципрочност чрез ЕЦБ, де факто тя е налице. Заради това германските политици критикуват ЕЦБ като казват, че това не работи. Имаме такава реципрочност в ЕМС и другите механизми за взаимопомощ, имаме я и при банковия съюз, макар и той да не е завършен. Така че, реципрочността вероятно не е правилната концепция. Ние имаме нужда от завършването на гарантирането на депозитите в цялата Еврозона и някои други неща, които вече споменах: реформи, разходи, подкрепа от ЕЦБ и по-нататъшна интеграция. Проблемът е, че европейците нямат единомислие, не обсъждат заедно необходимите реформи и вместо това просто ритнаха кросното, а това няма да ни помогне.

 

Последни новини
Още от Акценти