Кой ще бъде новият управител на Seven&I?

Коментар на Крег Трудел от Bloomberg

Логото на Seven&I пред един от магазините на компанията в град Кавазаки, Япония; Photographer: Akio Kon/Bloomberg Логото на Seven&I пред един от магазините на компанията в град Кавазаки, Япония; Photographer: Akio Kon/Bloomberg

Крег, какви са последните новини от тази управленческа драма?

Това, което нашият екип разбра е, че тази седмица, ще заседава инициативният комитет, който компанията определи, за да съветва и да дава препоръки на борда на Seven & I за промени в управлението. Разбрахме, че членовете му ще се срещнат през тази седмица и ще обсъдят промени в управлението и кои ще бъдат следващите изпълнителни директори. Това става, след като миналата седмица, изпълнителния директор на компанията господин Сузуки каза, че ще напусне.

Една от обсъжданите кандидатури е тази на Риоичи Исака. Според Даниел Лоуб, ръководител на Third Point – американският хедж фонд, Сака трябва да бъде водещ кандидат за президент на компанията.

Споменахте вчерашните новини от Япония, според които Исака ще бъде назначен за президент и главен директор операции. Според вестник Kyoto, му предстои повишение, но това е нещо, което компанията още не са потвърдили.

Крег, как реагират пазарите на тези последни развития?

Миналата седмица в четвъртък, когато изглеждаше, че г-н Сузуки се опитва да изгони Исака, в един момент акциите на компанията спаднаха с над 8%. Явно е имало притеснения от загубата на един от най-добрите мениджъри. Исака ръководи 7 11 Япония, което е подразделението за супермаркети на Seven & I и от където компанията печели голяма част от парите си. По-късно през деня, когато се разбра, че Исака няма да напуска компанията, а Сузуки ще подаде оставка, въпреки негативния пазар, акциите излязоха на печалба. 

 

Последни новини
Още от Акценти