Скоро ще видим данните за потреблението в САЩ

Ще послужи ли Brexit като претекст за Фед да не вдигат лихвите през юни?

Каплън заяви, че е озадачен от все по-слабите икономически данни. Това е председателя на Фед в Атланта и ето прогнозните данни за БВП на Атланта. Та, той е озадачен от слабите икономически данни, но картинката изглежда добре, нали?

Това е нещо, с което вече трябваше да са свикнали. Тази гатанка с първото тримесечие, в минали години беше свързана с времето, но сега има огромно нарастване на броя на работните места и никакъв икономически ръст. Това въобще не се вързва. Същото се случи и през първото тримесечие – ръст около 0,5-0,7% и то в тримесечие, когато са създадени около 600 000 работни места. Отново имаме същата гатанка и в този смисъл, Фед биха искали да погледнат отвъд тези факти и да проумеят какво се случва докато навлизаме във второто тримесечие. Тази седмица ще излязат данните за продажбите на дребно, много важни данни по отношение на потреблението, защото това беше един от най-слабите елементи през изминалото тримесечие. Ако данните са добри за първото тримесечие, това означава, че можем да имаме по-високо потребление през второто.

Интересното тук са позициите. Виждаме позициите на хедж фондовете, нека покажем данните, които получих. Никой не се интересува, какви съобщения получавам рано сутрин. Нетните дълги позиции, който са на най-ниско ниво от две години. Ако посоката се смени... Не, ако имаме добри, силни данни за потреблението, то този пазар ще направи скок, нали? Скокът може да е бърз и висок.

Да, би могъл. Това, което аз казвам на клиентите ни е, че щом Фед игнорира данните от вътрешния пазар, то и те трябва да ги игнорират. И ако разгледате изявленията на FOMC, речта на Йелън в Ню Йорк в тях се говори много малко за инфлацията в страната, за работните места, но се отделя много внимание на случващото се в чужбина, в Китай, рисковете от снижаване на прогнозите, волатилността на финансовите пазари, ето натам трябва да обърнем поглед. Общо взето, този елемент също става все по-благоприятен, така че става дума за време и ако постигнем продължение на обстоятелствата, които имахме през последния месец и през това тримесечие, то определено има шанс да вдигнат лихвите през юни. Но нещата трябва да си дойдат на мястото...

Всички обстоятелства трябва да са налице, за да има вдигане на лихвите през юни.

Да, но за мен това открива още една възможност да се намери основание за отлагане. Знаем, че референдума за Brexit ще е предишната седмица, резултатът може и да повлияе само на Европа, но самото събитие би могло да бъде основание за тях...

Това е много интересен разговор, който съм водил с доста хора. Повечето само наблюдават, Brexit май не ги интересува много и може да има изненада за тях на 24 юни. Да поговорим за министъра на финансите Джак Лю. Тази сутрин Financial Times публикуват интервю, в което министърът призовава МВФ да играят по-агресивна роля при контрола на колебанията във валутните курсове. В светлината на предстоящата среща на G-20, как може това да повлияе върху спирането на покачването на йената?

Много интересно интервю. Четох го по пътя насам и си помислих, че изказването му е по-агресивно и по-директно, отколкото би трябвало, за да е в тон с изказването на говорителя Суга вчера в Токио. Суга заяви, че една намеса не би била в разрез с договореностите с G-20. С други думи, след като министър председателят Абе спомена миналата седмица за „незадължителна намеса“ и това, че те няма непременно да я разглеждат, изказването на Суга е отстъпление и казва, че намесата не е изключена и може да се осъществи.

 

Последни новини
Още от Акценти