САЩ не са остров

Лихви, пазари, семки и бонбонки

Джанет Йелън, Бен Бърненки и Пол Волкър на срещата на председателите на Фед вчера. Снимка:  Andrew Renneisen/Pool via Bloomberg Джанет Йелън, Бен Бърненки и Пол Волкър на срещата на председателите на Фед вчера. Снимка: Andrew Renneisen/Pool via Bloomberg

Започнали сте като трейдър на пода още през 1969. Работили сте при управлението на Фед от Волкър, Грийнспан, Бернанке, а сега и Джанет Йелън. Днес те всички говориха от подиума, само Грийнспан се включи чрез сателит. Кой от тях мислите, че ще остане в историята?

О, това е труден въпрос. Подозирам обаче, че това ще е Грийнспан, защото мисля, че той свърши невероятна работа. Но те всички работят отлично, а и всеки си има своя любимец. Мисля, че проблемът е, че това е една много, много трудна длъжност, особено за Джанет Йелън. Тя наследи една много трудна, много сложна ситуация и в момента, както и през последните 3-4 години усещаме последствията от нея.

Тя изглежда е в същата позиция като Волкър, когато вдигна лихвите за ужас на пазарите. Така ли е?

Вдигането на лихвите определено не добре за пазарите, но мисля, че тя капитулира преди около седмица, когато беше в Ню Йорк и говори пред икономическия клуб. Моето тълкувание е, че тя просто хвърли кърпата и що се отнася до лихвите. Тя най-после публично призна това, което мнозина от нас знаят от месеци, ако не и от години, а именно, че не може САЩ да се движи в една посока, а светът в друга по отношение на лихвите. Твърде взаимосвързани сме, няма вече острови, когато стане дума за фискална политика и лихвени проценти. Така че, според мен лихвите няма да се покачват, а това означава повече семки и бонбонки за пазара на акции, разбира се като оставим днешния разочароващ ден настрани.

Това е като камшичен удар. Както вие казахте, тонът е плах, тя е плаха, Фед са плахи именно заради притесненията за световния ръст на икономиката.

Точно така. В Европа имаме отрицателни лихви, а тук Фед се опитва да вдига лихвите, а общо взето на нея учтиво ѝ бе казано от европейските институции да не вдига лихвите, но все пак тя го направи. Вероятно, като се погледнат данните за САЩ това се оказва оправдано, но ако разгледаме картината на света, то явно се оказва проблем. И не става дума просто за борба, това е притеснително за Фед, притеснително е и за търговците и банкерите в тази страна, но истината е, че ние не сме сами, всички сме взаимосвързани и си подаваме топката на едно много по-голямо игрище.

Тед, мислите ли, че това вече сте го виждали или е нещо ново? Как го преценяват инвеститорите?

Мисля, че за инвеститорите е много трудно, защото фоновият шум продължава да поражда единствено несигурност. Вижте това, което стана вчера в Министерството на финансите и одобрението на Президента по въпроса с плащането на данъци в страната. Това само подчертава факта, че администрацията, за която рядко говорим напоследък, не е особено дружелюбно настроена към бизнеса. Между другото, това настрои пазара за оттегляне, имахме голямо отдръпване от търговията, стигнахме ниски нива. Така че днешните действия, какви то и да се причините за тях, трябваше да бъдат предприети по-рано, защото пазарът беше прекалено разпродаден. За инвеститорите изводът е, че има огромна несигурност на пазара, сигналите от Фед са доста смътни, получаваме ги от различни управители във Фед и това е много притеснително. Мисля, че тенденцията на пазара сочи повишение, стига Фед да се въздържат от вдигане на лихвите. Но реториката е толкова негативна, че кара хората да се отдръпват и те вече не знаят какво да правят.

А вие отдръпнахте ли се?

Да ви кажа, ние непрекъснато държим под око възможностите за излизане от инвестиции, защото когато музиката спре, искаме да имаме столче, на което да седнем. Факт е, че през последните три-четири години свободните ни средства са изцяло инвестирани. Проблемът е, че откриваме много малко места, където да вложим свежи пари. Затова и сме доста изнервени.

Подскажете ни, кои са тези малко места, където парите работят добре?

Парите работят на някои доста странни места. Не искам да споменавам конкретни компании, но направихме пари в някои дърводобивни компании, направихме пари в биотехнологиите, спечелихме от големите фармацевтични компании, не сме спечелили много от енергийния сектор, но оставаме там, защото смятаме, че с времето ще си възвърнем инвестицията. Ако трябва да обобщя, пазарът е много труден, определено нашия портфейл не се представя добре спрямо усреднените данни, които показват задържане на едно ниво. Ние все още имаме слаби места, но сме с умерено биче настроение и стига Фед да не вдигнат лихвите, смятаме, че има перспектива пред акциите. Като оставим настрани лошата новина, считаме, че пазарите ще тръгнат нагоре.

 

Последни новини
Още от Акценти