Замразяване на добива на петрол?

Малко вероятно е постигането на споразумение в Доха

Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Остават още 12 дни до срещата в Доха. Мъртвородени ли са тези преговори?

Мисля, че е много малко вероятно някой от световните производители на петрол, особено Иран да се съгласи на някакво замразяване на производството, а намаляване на производството също е малко вероятно. Специалисти на JPMorgan бяха наскоро в Близкия изток и информацията, особено от Саудитска Арабия е, че вероятността да ограничат производството е много малка. Що се отнася до Иран, те наскоро увеличиха производството, така че защо сега да го намаляват?

Това е странно, защото саудитците искат да са архитектите на тази евентуална сделка. Така че, е малко странно да търсят причини за отдръпване.

Вече имаме една договореност с Катар и останалите за замразяване на производството и мисля, че саудитците вече я подкопаха като знаеха, че ще задържат производството до 2 милиона барела на ден. Така че, споразумението, поне от гледна точка на Саудитска Арабия беше ясен провал.

Във връзка с пътуването ви в региона, вие казахте, че виждате краткосрочно покачване при Иран, но средносрочно има доста неизвестни.

Мисля, че въпросът не е толкова в Иран, колкото в другите страни членки на ОПЕК. Основният извод от пътуването ни е свързан с Ирак. Разговаряхме с много от големите инвеститори и производители в Ирак и производството там може да се ограничи и дори да намалее през тази година.

По отношение на очакванията ви, могат ли преговорите в Доха, дори ако Иран седне на масата за преговори и обяви, че ще ограничи производството с 30% спрямо нивата, които те искат да постигнат от преди периода на санкциите, това ще помогне ли?

Гледам на преговорите така: ако се постигне някаква договореност с всички участници, то това може да се окаже добър прецедент за нещо, което може да се случи по-нататък през годината. Но ако няма договореност, а само дискусия, мисля че това няма да е позитивен знак за продажбите на петрол в близко бъдеще и затова ние оставаме доста предпазливи.

Продажбите до момента не са променили фундаментите по отношение на търсенето и предлагането. Не са ли това заблуждаващи ходове, само и само да стане възможно производителите да постигнат някакво споразумение?

Споменахте предлагането, а там вече виждаме промени.

От страна на САЩ?

От страна на САЩ и другите държави производителки извън ОПЕК. JPMorgan и отдела ни за суровините намали прогнозите за добив в страните извън ОПЕК, не само да САЩ. Ако погледнем Китай, те тъкмо приключват сезона на отчетите и изглежда производството им спада с 5% или повече до края на годината. За Мексико имаме сходни данни. Така че не само в САЩ, а навсякъде виждаме промени.

По отношение на щетите за производителите, още колко време ще наблюдаваме тези ужасяващи спадове, ще видим ли скоро дъното на спада в капиталовите разходи и ръста на компаниите?

Все още не, според нашето проучване на капиталовите разходи в световен мащаб. Миналата година, капиталовите разходи бяха се понижили с 20% в съответствие с нашата прогноза, а за тази година предвиждаме спад от около 23%. Може да се каже, че сме по средата или ни предстои още една година на дефлация на капиталовите и оперативните разходи.

 

Последни новини
Още от Акценти