Тръмп: Мюсюлманите трябва да ни уважават повече

Интервю с кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп

Кандидатър за президент Доналд Тръмп по време на интервю на Bloomberg в Сентрал парк, Ню Йорк  Photographer: Chris Goodney/Bloomberg Кандидатър за президент Доналд Тръмп по време на интервю на Bloomberg в Сентрал парк, Ню Йорк Photographer: Chris Goodney/Bloomberg

Вие говорихте за това, че мюсюлманският свят е във война със запада. Какъв е дългосрочният план на Тръмп за подобряване на отношенията между двата свята?

Първото нещо, което трябва да направим е да ги накараме да уважават нас и запада. Ако не го направят, това никога няма да се получи.

Един от елементите е уважението на мюсюлманите към запада, какво още...

Не мисля, че можете да постигнете каквото и да било, нито да бъдете успешни, ако не ви уважават. Те нямат респект нито към нашия президент, нито към нашата държава.

Бяхте запитан дали ще изключите възможността да използвате ядрени оръжия срещу ИДИЛ. Ще изключите ли такава възможност, или я обмисляте?

Мисля, че съм доста закъснял в сравнение с останалите кандидати за президент...

Значи не изключвате използването на ядрени бойни глави срещу ИДИЛ?

Не бих изключил нищо. А дори и да усещах, че няма да го направя, не бих искал да ви го казвам. Най-малкото, бих искал те да мислят, че има шанс да използваме такива оръжия. Това е най-лошото нещо, когато се правят такива интервюта с всички, не само с мен. Когато се зададе подобен въпрос, всички се измъкват и изглеждат толкова честни. Нуждаем се от непредвидимост, нашите врагове... ние имаме врагове, ИДИЛ са врагове, а те не носят униформи, така че дори не знаем кои са.

Но е факт, че ни трябва непредвидимост, и отговорът на подобен въпрос е много тъжен . Враговете ни гледат, а аз имам много добър шанс да победя и честно казано, не искам те да знаят какво мисля. Със сигурност обаче не искам да изключвам нищо. Ядрените оръжия със сигурност са нашата последна мярка.

Според някои хора, Америка трябва да стане лидерът на НАТО, и че това е важна роля. Съгласни ли сте?

Ние плащаме непропорционален дял и плащаме за голяма част от НАТО и това помага повече на тях, отколкото на нас. Ние винаги сме тези, които се бием и плащаме огромни и непропорционални суми. Даваме пари за много държави – защитаваме Южна Корея, защитаваме Саудитска Арабия, както и Япония и Германия. Плащаме доста пари и след това хората се питат, защо дължим 19 трилиона долара.

Все пак, трябва ли Америка да бъде лидер на НАТО или не?

Тръмп

Мисля, че НАТО може би е излишен. Той беше създаден преди много време, когато нещата бяха различни. Сега нещата също са различни. Тогава бяхме богата страна, нямахме нищо, освен пари и власт. В известен смисъл доста повече, отколкото имаме днес.

Мисля, че трябва да се вгледаме в НАТО. Този съюз помага на други страни, не на нас и не мисля, че тези страни оценяват това, което правим.

Нека да поясним. Дадохте два различни аргумента, които искам да изясним. Първо, искате Америка да плаща по-малко на НАТО

Да, със сигурност.

Но е възможно НАТО да е излишен и да се преразгледа съществуването му.

Да, възможно е и бих разгледал такъв вариант. 

 

Последни новини
Още от Акценти