Япония изостава с броя на жените-мениджъри

Призивът на премиера Абе не успява да нареди японските компании сред тези, които дават по-често шанс на жените

Шинзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Шинзо Абе, премиер на Япония. Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Коментар на Джоди Шнайдър от Bloomberg News за напредъка на Япония в стремежа ѝ да наложи повече жени на управленски позиции в икономиката.

 

По-рано ми разказахте, че има малък напредък. В какво се състои той?

 

Да, наистина. През последната година и нещо, броят на японските компании, които имат поне една жена в управителния си съвет се покачи от около 230 до над 400 и така той почти се удвоява. Но все още, това са само 2,7% от компаниите в Япония. А това класира страната на 38-мо място от 39 развити икономики в проучване на Deloitte. Само Южна Корея има по-малко жени в управлението на фирмите. Така, че имаме увеличение, то е от ниска база, но все още е много ниско в сравнение с други страни.

 

Защо компаниите все още с неохота повишават жените?

 

Всъщност, те имат желание да го направят. Имаше много силен натиск, както споменахте в началото, от правителството на Абе. Техните промени в корпоративното управление направиха от това важен приоритет. Проблемът е, че няма добра маса от такива жени, защото има толкова малко от тях на върха на компаниите, че те нямат този опит в корпоративното управление. Освен това, компаниите в Япония се колебаят, за разлика от компаниите в САЩ, да речем, да оставят хора от компанията да са в борда на други компании – да им позволят да работят в други управителни органи, за да натрупат този опит. Ето защо, това още повече намалява притока на кандидатките. Наистина няма много избор и се наблюдават само шепа жени, които са имали този опит в Япония.

 

Последни новини
Още от Акценти