Миграционната криза и рисковете от световна рецесия

Майкъл Спайс и Джеймс Беван коментират изгледите за рецесия

Майкъл Спайс, стратег в Citigroup снимка: Bloomberg TV Bulgaria Майкъл Спайс, стратег в Citigroup снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Говорим за това цяла сутрин – когато погледнем риска и това, което се случва в Гърция, как ще реагират световните пазари на това, или все още е твърде рано?

Мисля, че е малко рано, особено като погледнете Германия и нейният БВП все още има голяма инерция, но виждаме и някои рискове за нарастването на БВП. Нашите икономисти намалиха прогнозите си за 2016 от 1,7 до 1,1% а това означава спад от добрата цифра през миналата година с 0,4 процента.

Съществуват някои рискове, но те идват отвън – както знаете, Германия е силно зависима от износа и риска от световна рецесия ще повлияе негативно на износа.

Извинете, но това са външните рискове, но какви са те в страната. Какво ще стане и с изборите на 13 март и кога това ще стане и германски проблем?

Не мисля, че има сериозни негативни фактори вътре в страната. Мисля, че реалните доходи се увеличават поради спада в цените на петрола, в същото време трудовият пазар се справя доста добре. Освен това, Германия увеличи публичните си разходи заради притока на бежанци, така че всичко това е положително за страната. Изборите през март могат да се окажат проблемни, особено ако по-националистически настроената партия в страната набере повече инерция. Така че това може да се отрази зле и на Ангела Меркел.

Джеймс Беван все още е с нас от CCLA Investment Management, Джеймс, Европа е разделена от север на юг. Еврозоната е все по-разделена и започва да гледа все повече навътре. Гърция е в единия край на скалата, а Германия отчаяно се опитва да ѝ помогне. Дали пазарите не подценяват риска, който носи тази миграционна вълна?

Според мен рисковете са огромни. Ако погледнем към това табло зад вас и инструментите, които се движат като облигациите виждам истински възможности за покупка. Аз бих купувал от банки като Danske Bank и Lloyds. Защото всеки казва, ако има риск, бих стоял настрана от банките. Аз мисля, че за дребните инвеститори е обратното, това е правилния момент да се купят акции в банковия сектор.

 

Последни новини
Още от Начало