Има ли изгледи за подобряване на ситуацията в Япония?

Коментар на Дейвид Инглес относно икономическата ситуация в Япония.

 Yuriko Nakao/Bloomberg Yuriko Nakao/Bloomberg

Благодаря ти, Енджи. Виждаме нови сътресения на пазара, като голяма част от тях се дължат на бягството от риска в началото на годината. Преди две седмици, видяхме и доста по-агресивната политика на Японската централна банка в опитите си да постигне целите си.

Погледнете, това е индексът на страха и волатилността VIX на Никей, един лесен измерител на предполагаема волатилност. Той се е повишил с 110% от началото на годината. За да ме разберете по-добре, това е на ниво 40, което в момента не може да видите. Сега обаче, стойността му ни връща на нивата, които видяхме при земетресението от 2011.

Това е 15 годишен изглед. Това е по време на световната финансова криза. Ако поставим една линия, тук беше по време на земетресението, това е друго движение от 2013г, а ето къде беше той през лятото.

Това до известна степен са безпрецедентни нива, защото не сме виждали такива колебания от години.

Нека погледнем това от друг ъгъл – дневната промяна в Никей 225. Това е доста опростена схема, изглежда сложна, но не е – наричам я отсечената графика. Тя измерва дневните промени в края на всяка сесия на Никей. Тук имате границата от 5%, а тук долу е отрицателната граница от 5%. Имайте предвид, че това е индекс, който не би трябвало да се движи толкова много, но погледнете тази част. Вече пресякохме границата от 5% на няколко пъти през тази година. За да видим последния път, когато се случиха подобни неща, трябва да се върнем до март 2011 по време на земетресението. Това тук е този голям спад през онзи уикенд, а това е по време на световната финансова криза.

Преди да завърша, ще погледнем много за кратко японския пазар на облигации. След като преминахме от 1,5-2% доходност по 10-годишните облигации до 0, е възможно да видим и по-сериозни колебания. В момента сме тук – проспахме този период и изведнъж – бум – стигаме до тук.

Това са интересни времена, Енджи – сътресенията, които виждаме на пазарите и негативната доходност на 10-годишните облигации, което влиза в сила от утре.

 

Последни новини
Още от Акценти