HSBC мести 1000 банкери в Париж при Brexit

Засегнат ще бизнеса на банката в сферата на инвестиционното банкиране

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

HSBC вероятно ще премести 1000 инвестиционни банкери в Париж, ако Великобритания напусне ЕС. Това заяви главният изпълнителен директор на банката Стюарт Гъливер в едно най-силните твърдения на главен изпълнителен директор на компания, която може да бъде засегната от евентуален Brexit, съобщава Bloomberg.

Излизане на Великобритания от ЕС ще се отрази на бизнеса на финансовата компания в сектора на инвестиционното банкиране, а бизнесът с потребители ще остане незасегнат, допълни Гъливер.

„В британския икономически интерес е страната да остане в реформиран ЕС и това е формална позиция“, каза шефът на HSBC Стюарт Гъливер.

Някои анализатори считат, че дори Великобритания да напусне ЕС, това няма да отнеме на Лондон позицията на финансов център на Европа, но казаното от изпълнителния директор на HSBC може би сочи към обратното.

Британският премиер Дейвид Камерън се опитва да предоговори условията по членството на страната си в ЕС, като на среща на върха в Брюксел ще се обсъжда предложение на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, което засяга исканията на Камерън. За да бъде прието всички 28 страни членки трябва да го подкрепят.

Последни новини
Още от Акценти