БФБ променя таксите за IPO

Българска фондова борса-София премахва такси, за да улесни IPO-та

Иван Такев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Такев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

БФБ-София прие промени в тарифата за таксите си, които ще облекчат инвеститорите. От сега нататък при първоначално пласиране на акции през борсата променливата част от дължимата такса ще се начислява единствено при успех на емисията, а не при заявяване на интерес от страна на инвеститорите, както беше досега. Таксата е 1 лв. плюс 0.75%. Това елиминира риска за инвеститора при провал на на IPO- то

„Промяната на начина на калкулиране на таксите е сериозно облекчение за всички групи инвеститори, особено при записване за по-големи суми, тъй като разходите вече ще възникват единствено при успех на предлагането. Борсата предприе тази стъпка с убедеността, че така ще подпомогне процеса по набиране на капитал.“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Мярката е част от инициативите на БФБ-София за повишаване на разпознаваемостта на капиталовия пазар и привличане на нови емитенти. Тя улеснява и участието на институционалните инвеститори в публични предлагания провеждани извън регулиран пазар, тъй като в момента за това съществуват редица ограничения. Промените са съобразени и с позицията на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

Последни новини
Още от Акценти