Експерт: Великобритания ще е на едно по-хубаво място след Brexit

Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital, Светът е бизнес, 16.12.2019

Великобритания след Brexit ще на едно по-хубаво място. Това е държава, която е показала във вековете, че знае как да защитава собствените си интереси. Това каза Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Expat capital, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Янков търговско споразумение до края на преходния период между Лондон и Брюксел ще бъде договорено, а ролята на Лондонското Сити ще остане непроменена.

„Лондон ще остане финансовия център, който е в момента, дори след Brexit. Значението му може да бъде намалено маргинално“.

Още по темата

Янков обаче смята, че България, за разлика от Великобритания, трябва да се стреми към намиране на мястото си в европейското ядро.

„България се „клати“ между Запада и Изтока. Тя трябва едностранно и окончателно да се закачи за Западния проект. Като цяло икономиката ѝ не е толкова силна и диверсифицирана, за да устои самостоятелно на ветровете на глобализацията“.

По думите на Янков страната ни изпраща добра фискална година, проблематичните фактори са липсата на реформи и натрупването на дългове в държавните предприятия. Той прогнозира препоръка за членство на България в ERM II от страна на Европейската централна банка.

Друга тема, на която гостът се спря, е постигнатото търговско споразумение между САЩ и Китай на първа фаза. По негово мнение обаче това не променя цялостната картина, защото Щатите продължават да атакуват Китай по всякакъв начин, включително и чрез своите западни съюзници.

Сделката (между Вашингтон и Пекин) по-скоро е жест към американските фермери, които са основните избиратели на президента Доналд Тръмп“, отбеляза финансистът.

Още по темата

Янков очаква основните теми през 2020 г. да са свързани с изборите в САЩ и съдбата на Тръмп, както и новата политика на Германия след края на мандата на канцлера Ангела Меркел.

„Напоследък икономиката се движи от политиката. Личностите, които ръководят големите държави, оказват изключително влияние върху икономическите процеси“.

„Противопоставянето с Китай също ще бъде на дневен ред“, смята гостът.


 

Последни новини
Още от Начало