Ралито на европейските фондови пазари може би едва сега започва

Стратези предупреждават, че оптимизмът в Европа може да се окаже подранил или преувеличен

18:32 | 16 декември 2019
Снимка: Alex Kraus /Bloomberg
Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

Търговията и Brexit – двата основни риска за европейските капиталови пазари, отбелязаха положителни промени през миналата седмица, когато помогнаха на пазара да се по-съживи и да пробие последните си върхове, пише в свой анализ Bloomberg. Новата седмица дори започна с още добри новини – последните данни показаха, че производството и частното потребление в Китай са много по-силни от очакваното. Изглежда, че най-доброто за европейските акции от десетилетие предстои.

Повечето основни индекси сега са над най-високите си стойности за ноември. Следващото ниво са историческите върхове. В петък индексът Stoxx 600 се доближи до рекордни стойност, като днес отчете исторически връх след 4-дневното поредно покачване. Други индекси, като германския DAX и френския CAC, трябва да се повишат още, преди да достигнат рекорди.

Индексът Stoxx 600 се доближи до рекордни стойности в петък на фона на оптимизма след изборите в Кралството и постигането на търговско споразумение на първа фаза между САЩ и Китай. Графика: Bloomberg 

Междувременно обаче стратези предупреждават, че оптимизмът може да се окаже подранил или преувеличен.

Според Андреас Липков, стратег на Comdirect Bank, пазарите нямат много пространство за движение в посока нагоре, а доста позитивни аспекти вече са оценени. „Икономическият оптимизъм сега трябва да бъде подкрепен от факти“, смята той.

Ести Дуек, ръководител на звеното за глобална пазарна стратегия към Natixis Investment Managers, посочи, че първоначалната положителна реакция на фондовите борси след изборите във Великобритания „не бива да бъде преувеличавана“, тъй като финалното търговско споразумение между Лондон и Брюксел остава от съществено значение. „Преговорите няма да са лесни и не можем да очакваме бърз резултат“, смята той.

Рискът от рецесия в САЩ намалява, но все още е валиден. Графика: Bloomberg 

Изчисляваният от IHS Markit индекс на мениджърите по поръчките PMI отрезви донякъде инвеститорите в понеделник. В еврозоната той се запазва на ниво от 50,6 пункта през декември, малко по-ниско от прогнозите на икономистите за ръст до 50,7 пункта. Според тези данни нивата на производството в региона през четвъртото тримесечие ще бъдат най-ниските от рецесията през 2013 г. насам.

Следващото подобно отрезвяване може да стане факт в сряда, когато предстои да стане ясно как се представя индексът на мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo. 

Анализатори на Citigroup очакват известно подобрение през 2020 г. след синхронизираното забавяне от настоящата година. Според техните прогнози рецесия в САЩ не се задава, но много модели показват, че рискът все още не е напълно изчезнал.