Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Експерт: Готовността на медиците няма да прерасне в активна стачка

Д-р Стойчо Кацаров, ЦЗПЗ, Светът е бизнес, 29.10.2019

За момента няма никакви индикации, че стачната готовност на медицинските служители у нас ще прерасне в ефективна стачка. Това каза д-р Стойчо Кацаров, ЦЗПЗ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Кацаров до стачни действия няма да се стигне заради нееднородността на здравната система.

„Има хора в сектора, които наистина получават много малко средства и те се опитват да упражнят натиск за по-справедливи възнаграждения, но в същото време има и такива, които взимат по няколко десетки хиляди лева възнаграждение“, отбеляза той.

Гостът коментира и предвиденото увеличение на средствата за болниците с 230 млн. лв. в бюджета за 2020 г. Той отбеляза, че сумата е по-малка от заложената в бюджетната прогноза, която беше приета от правителството в началото на април. „Според нея бяха предвидени 280 млн. лв. за болнична помощ, т.е. имаме ефективно намаление с 50 млн. лв.“, припомни той.

Кацаров отбеляза, че все пак ключовият въпрос е как публичните средства ще бъдат похарчени.

„За всички е ясно, че начинът на харчене и на разпределение на тези средства е изключително неефективен. Цените на медицинските услуги са крайно несправедливо и погрешно остойностени спрямо пазарната цена“, отбеляза гостът.

Още по темата

Още по темата

Според него от съществена важност е създаването на актюерски разчет, според който цените на здравните услуги у нас да бъдат изчислени така, че да са близо до пазарните.

Кацаров изтъкна и трите генерални проблема пред здравната система у нас. По негови думи това са монополът монопола в здравното осигуряване, въпросът с държавната и общинска собственост, както и необходимостта от дерегулация.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес