Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Местната власт у нас се превръща в брокер на влияние

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 28.10.2019

Местните избори у нас се превръщат в най-оспорваните "икономически пазарлъци". През публичните средства и европейските фондове огромно количество пари постъпват в общините и биват разпределени през общинските проекти и поръчки. В този смисъл местната власт до голяма степен се превръща в брокер на политико-икономическо влияние. Освен това липсва синхронизация на плановете за окрупняване общинското развитие. Това мнение изрази политологът Христо Панчугов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според становището на госта като извод от тези избори може да се открои липсата на политическо състезание. "Липсваше истински сблъсък", бе категоричната позиция на Панчугов.

"В София има огромно недоволство, особено покрай ремонта на ул. Граф Игнатиев".

Панчугов отчете като обезпокоителен фактът, че проблеми като източването на средства и корупцията не са били включени в дебатите.

"В страната има няколко интересни казуса, единият от които е Пловдив".

"Други фактори влияят върху желанието за гласуване: свързани с корпоративно влияние, купен вот. Този тип влияния няма как да бъдат уловени от социологическите проучвания", отбеляза политологът.

"Нямаме ефективна финансова децентрализация и професионална администрация към ЦИК. Отделно, по редица приоритетни инфраструктурни проекти финансирането се разпределя целево за облагодетелстване на определени близки до властта фирми".

Христо Панчугов посочи, че балотажите са знак за очаквана промяна у голяма част от обществото ни.

Последни новини
Още от Светът е бизнес