Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Страховете от търговската война диктуват движенията на петролните пазари

Симеон Керанов, пазарен анализатор в Karoll Capital Management, Светът е бизнес, 13.08.2019

Според прогнози на ОПЕК през третото тримесечие на тази година ще има дефицит от 1.5 млн. барела петрол на ден. Въпреки това наблюдаваме спад на производството на петрол, който се диктува от страховете заради търговската война. Това каза Симеон Керанов, пазарен анализатор в Karoll Capital Management, в предаването "Светът е бизнес"  с водещ Ивайло Лаков

"Доналд Тръмп изненадващо наложи 10% мита върху китайски стоки, което изплаши инвеститорите. Оценките на инвеститорите са крайно песимистични. Те смятат, че митата ще станат 25%, ако няма споразумение между двете страни".

Ако безработицата в САЩ е ниска и пазарите са доволни, Доналд Тръмп ще бъде преизбран за президент на страната, коментира Керанов. 

"Ако Тръмп наложи 25% мито върху китайски стоки, това може да окаже негативно влиянието не само върху петрола, но и върху акциите. Така единият от факторите Wall Street да е доволен, може и да не се случи".

От началото на 2019 г. сортът брент е поскъпнал с 8%. Напрежението в Близкия изток вече не оказва толкова силно влияние върху цената на петрола, заяви той. 

Керанов говори и за амбициите на правителството на Саудитска Арабия.

„Саудитска Арабия установи, че трябва да се диверсифицира от петрола. Около 50% от брутния вътрешен продукт на страната зависи от продажбата на петрол. Правителство изготви стратегията „Визия 2030“, чиято цел е брутният вътрешен продукт да се диверсифицира поне на 50% от петрола".

От документа става ясно, че правителството планира да построи изкуствения град Неом. В него ще има изкуствени облаци, изкуствена луна, роботизирани процеси и други иновации. Проектът е на стойност 500 млрд. долара, обясни гостът. 

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес