Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Сливания и придобивания: Как стратегическите играчи създават синергия

Евгений Кънев, управляващ партьор в Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", Светът е бизнес, 30.07.2019

Една тенденция в света рефлектира върху това в сделките по сливанията и придобиванията играчите да се разделят на два типа: притежателите на интелектуална собственост и права, генериращи висока добавена стойност, и тези, които произвеждат. Ние спадаме като втората група и настъпва консолидация на мощности, хора, които биват предлагани на стратегическите играчи, които търсят такива подизпълнители. Така играчите създават синергия, увеличават стойността и продават, заяви Евгений Кънев, управляващ партьор в Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Към вътрешния пазар няма почти никакъв интерес предвид мащаба и перспективата му, малка е и платежоспособността, а демографските тенденции са неблагоприятни. Има интерес към тези български предприятия, които са част от някаква верига, за стоки или услуги. Сигурните поръчки са факторът, който държи нашите фирми живи. Има много фондове за дялов капитал, които търсят да консолидират тази част от бизнеса, която касае работата като подизпълнители".

Още по темата

Външните фактори

След като в горепосочената статия Евгений Кънев говори за вътрешните фактори, влияещи на икономиката у нас, той обръща внимание и на външните такива в тази, казвайки, че идва напрежение от външните пазари по отношение на приходите. "Икономическата активност в нашите основни търговски партньори - Германия, Италия, Австрия, Турция, намалява. Т.е. ние имаме проблем да им продаваме същите обеми каквито досега. Ако настъпи рецесия, ще има менгеме за нашите производителите на фона на тези вътрешни и външни фактори", спомена още той.

Строителството

Ако спадне активността в Западна Европа, ще спадне търсенето и на аутсорсинг услуги, които движат офисните площи - може би най-активният сегмент в строителството, твърди Евгений Кънев.

"По отношение на жилищните площи има запланувани проекти за следващите 2-3 г., но виждаме, че търсенето спада, или поне на тези ценови нива. Вероятно ще видим корекция на цените в посока надолу. Има продължаващо движение във връзка с изграждането на индустриални площи, складове, логистика".

Търговският двубой САЩ-Китай

Напрежението по оста на търговската война САЩ-Китай рефлектира върху веригите за доставки, отбеляза Евгений Кънев. Той подчерта, че победител от такава война не може да бъде излъчен. "На най-ниско Китай има достъп до тези ценни метали, необходими за производството на чиповете. В следващото ниво на веригата имаме тези технологии, свързани с 5G мрежата, където Huawei е номер 1 в света. САЩ се притесняват светът да не стане зависим от тази мрежа", разкри още гостът.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес