Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Малките общини трябва да оптимизират администрациите си

Проф. Борислав Борисов, икономист, преподавател в Стопанската академия "Д.А. Ценов"- Свищов, Светът е бизнес, 14.03.2019

Общините у нас са разделени на 4 групи. Време е да се замислим за окрупняване на малките такива и преструктуриране на техния административен капацитет. Това коментира професор Борислав Борисов, икономист, преподавател в Стопанската академия "Д.А. Ценов"- Свищов, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Понятието „административен капацитет“ наистина звучи доста абстрактно, уточни професор Борисов. Административният капацитет е способността на държавната администрация да предоставя добро управление на гражданите, бизнеса и гражданските формирования, допълни той.

"Ние измерваме административния капацитет, като анкетираме служители от държавната администрация с техните имена. Това са наши постоянни сътрудници и с отговорите си определят в кое от четирите състояние на административен капацитет се намира тяхната администрация. Задаваме 44 въпроса за наличието или отсъствието на определени параметри, документи и системи за управление".

В момента действа стратегия за развитие на държавната администрация до 2020 г., разкри Борисов. "За 2017 г. изследвахме 80 нормативни документа и установихме ниво на административен капацитет, което е малко над средното. В тези документи има конкретни цели и насоки за подобряване и модернизиране", отбеляза още икономистът.

"Като процент на глава от населението нашата администрация не е по-голяма от тази на САЩ, но въпросът е какво включваме в това понятие. Много от дейностите вече се аутсорсват. Ние не трябва да съкращаваме, а да преструктурираме отделните видове дейност. Другият проблем е все още голямата политизация на нашата администрация. Ротацията по политически причини сред специалистите ги притеснява".

Още подробности гледайте във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес