Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Турция не е в състояние да реализира мащабна операция на територията на Северна Сирия

Димитър Гърдев, политолог, международни отношения, бивш дипломат, Светът е бизнес, 15.01.2019

Турция не е в състояние да реализира мащабна операция на територията на Северна Сирия, заяви международният анализатор Димитър Гърдев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"В думите на Тръмп спрямо Турция прозира безпокойството на САЩ какво ще се случи с техните съюзници на място в източната част на Сирия след планираното оттегляне на американската групировка там. Това безпокойството бе популялизирано от Тръмп. Делегацията в Анкара пристигна там, за да коментира по какъав начин Турция ще осигури тази 30-километрова буферна зона, за която САЩ настояват и която трябва да бъде като буфер между турските войски, провеждащите операция в Северна Сирия, и кюркдските съюзници съюзници на САЩ, оставащи в района източно от река Ефрат".

САЩ разчитат на кюрдската групировка, уточни политологът. "Турция заявява, че в основата на свободните сирийски сили стоят силите за защита на народа - ПКК. Тук е проблемът – Турция иска зоните в източната част на Сирия да не бъдат доминирани само от ПКК, а да бъдат представени и други, ако не – Турция ще започне офанзива там. САЩ се стараят те да бъдат защитени. Ако не поемат тази защита, ще я поемат други, а тези други биват представлявани от Русия, Иран и най-вече силите на Башар Асад", посочи той.

Турция иска да направи зона за сигурност и в Северен Ирак, но там се срещна отпорът на американските сили, спомена Гърдев. Това ще бъде една демитализирана зона, която да успокои Ердоган, поясни той.

"След време вероятно ще наблюдава кюрдска автономия на сирийска територия. Кюрдите са разпределени в четири държави, като най-многобройни са в Турция, след това в Иран, Ирак и Сирия. Но ние не трябва да ги разглеждаме като единен компонент. Те са разпределени регилиозно, кланово, затова тяхната съдба е трудна. Ако в Сирия се получи тяхна автономна област, вече има такава в Северен Ирак. Това поставя Ердоган пред факти, които не са в негова полза".

САЩ водят три големи войни към момента – в Афганистан, Ирак и Сирия, отбеляза бившият дипломат. "7 трлн. долара са хвърлени в тези офанзиви. Когато направим сметка, жертвите са 14 000", разкри още той.

"Новата стратегия на САЩ представлява изтегляне от горещите региона и търсене на нова форма на решаване на конфликтите там. Русия и Турция са в съюз в момента. Планът на съюза между тях и Иран тази година ще бъде активиран и комитетът са конституционно устройство на Сирия ще бъде факт".

Гледайте видео материал с цялото интервю.

Последни новини
Още от Светът е бизнес