Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Сърбия си сътрудничи с Китай в областта на селскостопанската продукция

Ана Бърнабич, премиер на Република Сърбия, Светът е бизнес, 09.07.2018

Ана Бърнабич, премиер на Република Сърбия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ана Бърнабич, премиер на Република Сърбия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По време на срещата „16+1“ в София Сърбия подписа различни договори в областта на търговията със селскостопанска продукция. Най-сериозните са свързани с износа на месо, което показва значителен ръст на продажби на тази продукция в Китай. Един от фокусите на сътрудничеството на Сърбия с Китай е селскостопанската продукция. Това каза премиерът на Република Сърбия Ана Бърнабич в интервю на Николай Кръстев за предаването "Светът е бизнес". 

По отношение на кредитите от Китай, Бърнабич посочи, че те са взети при много изгодни условия с грейс период от 5 до 7 години при изгодни лихви на нива от близо 2%.

„Те са напълно открити и могат да бъдат видени. Това е част от нашето стратегическо партньорство с Китай. То носи и още много други предимства във вида на инвестиция в предприятието за производство на желязо в Смедерево, където бяха запазени 5000 работни места след влизането на китайската компания „Кестел“. Очакваме да има конкретен интерес от страна на някои китайски компании за приватизацията на РТБ Бор и Икарбус, но това са все отворени за обществеността договори, които защитават работните места в Сърбия. Още веднъж бих желала да благодаря на президента на Китай Си Дзинпин и за неговата голяма инициатива, изразяваща се в подкрепа на Република Сърбия. Надяваме се, че той отново ще посети по покана на президента Вучич страната ни“.

Що се отнася до отношенията между България и Сърбия, Бърнабич смята, че те са „много, много добри“.

„И аз, и президентът на Сърбия имаме много добри отношения с премиера Борисов. Имахме преди няколко седмици и посещение на президента Румен Радев в Сърбия. И наистина сме много доволни и имаме много общи проекти. Всъщност проектите, които имаме в рамките на инициативата „16+1“, са важни не само за Република Сърбия, преди всичко те свързват целия регион. В този смисъл с България имаме завършването на източния край на Коридор 10 към страната ви, също така имаме и железопътна връзка по линията Ниш-Димитровград и газов интерконектор между Ниш и Димитровград. Така че имаме много общи проекти и добро сътрудничество“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес