Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Защо Тръмп спря да защитава интересите на Южна Корея и Япония?

Искрен Иванов,международен анализатор, преподавател в СУ, Светът е бизнес, 12.06.2018


Безспорно срещата между американския президент Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е една историческа среща, но около нея имаше голяма степен на информационно затъмнение. Почти не се чуха анализи и конкретни идеи какво предстои да се обсъжда на срещата, какви въпроси ще бъдат поставени. Последиците от това, което всъщност се случи в Сингапур, са като цяло положителни, но има и отрицателни. Това каза Искрен Иванов, международен анализатор, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Като най-положителния резултат от срещата Иванов посочи обещанието на севернокорейския лидер Ким Чен-ун за ядрено разоръжване. От друга страна обаче, все още не става ясно какви точно действия ще бъдат предприети за разоръжаване. До момента се спомена единствено унищожаването на един ядрен полигон. Но унищожаването на един ядрен полигон не решава този въпрос, каза още Иванов.

Той допълни, че са липсвали разговори и гаранции за сигурността на Южна Корея, Япония и посочи Китай като друга държава, която би трябвало да бъде коментирана на срещата, но тя изобщо не е спомената. Според него Пекин „както винаги ще заеме една балансираща позиция. Китай ще приветства това, което ще се случи, но ще се въздържи от всякакви решителни действия.“

Малко или много Япония и Южна Корея очакваха интересите им също да бъдат защитени, коментира още Иванов. В нито един официален документ не се видя Тръмп да е оказал своята подкрепа към която и да е от двете страни, допълни той.

В разговорите, които са ни станали известни, липсват каквито и да е било сценарии за разрешаване на корейския въпрос. Липсват гаранции за сигурността на Япония. Липсват гаранции и за сигурността на Южна Корея. Вместо това има една двустранна уговорка за разоръжаване, при която Северна Корея ще унищожи ядрените си оръжия, а САЩ ще вдигне ядрения чадър над Южна Корея и съюзниците си в региона. Това е изцяло в ущърб на САЩ.

По темата за евентуално обединение на Северна и Южна Корея и доколко е възможно то, Иванов каза, че първо би трябвало да се пристъпи към мерки за намаляване на напрежението и запазване на мира между страните, след което би могло да се говори за подобно обединение.

Става дума за години намаляване на напрежението. От разделянето на Северна и Южна Корея има много насложена историческа обремененост, години на недоверие и две съвсем различни политики. Не можем в никакъв случаи и на никаква база за сравнение да посочим като подобни на разделението в  Германия. Тук става дума за един изключително затворен тоталитарен режим и за една държава като Южна Корея, която живее в постоянен страх от Северна Корея. Ако Северна Корея е милитализирана държава, тя развива военния си потенциал, то Южна Корея може да разчита само на САЩ.

Очаквайте видео материал с целия разговор по темата.

Последни новини
Още от Светът е бизнес