Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Защо се стигна до политическа криза в Армения?

Вартануш Топакбашян, издателска къща "Ереван", Светът е бизнес, 04.05.2018

Не може да се прави паралел между ситуацията в Армения и Оранжевата революция в Украйна. Такова мнение изрази Вартануш Топакбашян, главен редактор на издателска къща "Ереван" в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

"Това е нещо различно и не може да правим паралели с нито едно подобно явление в постсъветското пространство".

Причината за това според нея е, че в Армения това е протестът на младите.

"Първи те излязоха на улицата, за да декларират своето несъгласие да продължават да живеят в държава, която се управлява еднолично от човек, който десет години е на власт и който искаше да затвърди тази власт, преминавайки от президентското кресло към поста премиер. И не само. Това, което се опита да направи Серж Саркисян, не може да се сравни и с Русия. Тъй като там комбинацията Путин-Медведев тука нямаше да се случи. Тук идеята беше премиерът да завземе изцяло властта, давайки на президента единствено представителни функции".

По думите ѝ Саркисян още през 2015, когато е оповестил, че иска да се направи конституционната реформа и Армения да премине от президентска към парламентарна форма на управление, е обещал, че няма да се кандидатира за премиер.

"Но тъй като е силният човек в партията, естествено хората около него издигнаха неговата кандидатура, и той излезе с аргумента „да, ще продължа, защото ние имаме много важен въпрос за Карабах и това налага аз да стана премиер". Само че ставайки премиер той на практика узурпира съвсем властовите позиции, т.е. той реши, че президентът няма да бъде главнокомандващ, както е обикновено в демократичните държави. Оповести себе си като главнокомандващ, лиши президента от правото да участва в Съвета за национална сигурност, който досега действаше към президентската институция, и пое и тази функция. Наистина искаше да окопае много здраво своята власт".  

Последни новини
Още от Светът е бизнес