Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България е на 15 място на китайския пазар по износ на вино

Галина Нифору и Рита Джиа в Светът е бизнес, 14.02.2018

Позитивни са новините от българския винен фронт. Имаме доста голям ръст, и на производство, и на износ на българско вино. Това коментира Галина Нифору, председател на Асоциацията на износителите на вино, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Но нещата могат да станат и още по-добре, ако насочим нашите усилия към китайския пазар, който е вторият по значимост пазар в света след САЩ и се развива с много добри темпове и по отношение на българското вино". 

"България е на 15 място на китайския пазар по износ на вино, като средната цена на бутилка вино е 4,72 долара и е третата най-скъпа цена, след австралийското и френското вино. Ние успяваме да изнасяме скъпо и качествено вино, което показва, че китайският потребител възприема добре българското вино. Това е най-високата средна цена на българското вино при износа му в света", каза Нифору. 

България произвежда качествено вино и знам, че имате много добри шансове да продавате виното си в Китай.  каза от своя страна Рита Джиа, изпълнителен директор на Interwine China, най-голямото винено изложение в Китай, която също гостува в студиото. "По време на посещението ми в България аз ще посетя няколко винени изби и се надявам да науча повече за българското вино, както и да промотираме нашето изложение Interwine. В момента виненият бизнес в Китай се представя изключително добре. Това е вторият най-голям винен пазар в света и расте с бързи темпове".

"Китайският винен пазар расте с невероятният темп от 68% годишно и само през последната година 10 нови държави започнаха да изнасят вино за Китай. Грузия е една от страните, които увеличиха с над 45% износа си за Китай", каза Джиа. "България е една от най-старите производителки на вино в света и вие можете да произвеждате много качествено вино, едно от най-висококачествените вина и съм сигурна, че България може да се развива и в бъдеще успешно на китайския винен пазар".

Какви са шансовете България да увеличи присъствието си на китайския винен пазар с повече от 300% само за 3 години? Какви усилия трябва да се положат, за да се случи това? Кои са останалите пазари, на които България има има неразгърнат потенциал и как може българското вино да намери своето достойно място на международните пазари?

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес