Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Бумът в българската автоиндустрия тепърва предстои

Арх. Любомир Станиславов, Аутомотив Клъстер България, и Иглика Йорданова, Colliers International, Светът е бизнес, 12.02.2018

Има голям оптимизъм за развитието на автомобилната индустрия в България. Наблюдава се значителен скок в процента компании, които планират да е разширяват на нови места, които търсят нови локации, а не разширяване на текущите мощности. Говорим за компании, които вече са тук и търсят втора, трета, а в някои случаи и четвърта локация за разширяване на дейността си.

Това посочи в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков арх. Любомир Станиславов от Аутомотив Клъстър България. Гост в студиото бе и Иглика Йорданова от Colliers International.

Двамата представиха резултатите от прочуване на развитието на автоиндустрията в България, дело на Colliers International, Аутомотив Клъстър България и PwC, сочещо, че 70% от играчите в сектора очакват ръст на приходите си през настоящата 2018. Компаниите в сферата, сочи проучването, формират около 4% от БВП на страната.

„Големият бум в автомобилната индустрия в България тепърва предстои. Това вече започва да се вижда и в изследванията“, посочи арх. Станиславов.

Кои са основните пречки пред още по-големия ръст на автомобилната индустрия на родна земя?

Първата и основна причина, отчете Станиславов, е липсата на достатъчно развити индустриални зони.

Друг проблем е и липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка.

„Над 40% от изследваните компании извършват развойна дейност у нас. За нея трябват високо квалифицирани кадри, затова за бъдещето на индустрията е от особено значение обучението на такива“, заяви на свой ред Йорданова.

55% от компаниите са изразили желание да увеличат броя на служителите си.

„Това е значително по-голям процент от проучването ни през 2016. Не говорим просто за увеличаване на бройката, за за много по-сериозно планиране по отношение на тяхната квалификация“, отчете още тя.

Как компаниите от сектора планират да се справят с проблема с липсата на квалифицирани кадри?

Какви ключови елементи от продукцията на водещи световни автоконгломерати се произвеждат у нас?

Очаквайте видео!

Последни новини
Още от Светът е бизнес