Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Въпросът е не дали, а как ще бъде избран Путин за президент

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, Светът е бизнес, 11.12.2017

Въпросът е не дали Путин ще бъде избран, а как ще бъде избран. Това каза Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Путин ще се стреми тези избори да бъдат максимално честни и без изборни фалшификации, тъй като победата му е гарантирана“.

Димитров смята, че руският президент не би искал да се повтори случилото се в края на 2011 и началото на 2012 - най-критичният момент за неговото управление. Той припомни за масовите протести по това време именно заради изборните фалшификации.

„Очаквам резултат може би в рамките на 60-75% за Путин. Оттук нататък той ще има един доста дълъг 6-годишен мандат“, допълни той. 

„Във вътрешнополитически план не бихме могли да очакваме някакво още по-силно затягане на гайките и ограничаване на свободата в Русия, защото то вече е на едно такова ниво, което гарантира безпроблемно възпроизводство на режима“.

Според него голямото изпитание пред Путин ще бъде икономиката.

„Тъй като икономиката на Русия е много зависима от цената на нефта, много ще зависи от това колко ще струва нефта през поредния му мандат“.

Димитров обясни, че последните години се характеризират с външнополитическа експанзия от този мандат на Путин.

„Започна с Крим, продължи с експанзията в Сирия, където Русия се намеси много решително във военния конфликт. Но аз бих казал, че става въпрос всъщност за една нискобюджетна външнополитическа експанзия, тъй като Русия несъмнено е велика сила и иска да играе такава роля. Само че тя е бедният роднина в семейството на великите сили“.

Той посочи, че руският БВП е 15 пъти по-малък от този на САЩ, 8-9 пъти по-малък от този на Китай и 4 пъти по-малък от японския.

„Руските военни разходи са 8 пъти по-малки от тези на САЩ, 3 пъти по-малки от тези на Китай. Това означава, че Русия трябва да се фокусира само върху определени точки, където да приложи сила и по възможност да го прави по-пестеливо“.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес