Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Анкара е за добри отношения с иракските кюрди

Доц. Емре Ершен, преподавател от Университета Мармара, Истанбул, Светът е бизнес, 26.09.2017

Анкара всъщност имаше близки отношения със Северен Ирак през последните години – не само политически диалог, но и икономически отношения в енергийната сфера. Това каза доц. Емре Ершен, преподавател по международни отношения в Университета Мармара в Истанбул, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

По думите му Анкара като цяло е за добри отношения с иракските кюрди.

„Но Анкара е и притеснена за последиците – реакциите на групите, които живеят в Сирия, Иран и Турция“.

Сближаването между Иран, Ирак и Турция всъщност показва чувствителността на темата с кюрдите, смята Ершен.

„Анкара като цяло има доста несъгласия със Северен Ирак по регионалните въпроси, но не може да кажем, че обединението ще доведе до военни действия, защото се полагат усилия това да не се случи“.

Според преподавателя от Истанбул визитата на руския президент Путин в Турция след няколко дни не е случайно – това е втората година след военна намеса на Русия в Сирия.

„От друга страна те вероятно ще обсъждат и други двустранни отношения – например икономически. Наскоро Турция реши да поръча ракетните системи С-400 от Русия и това също се приема като съобщение за Запада и НАТО“.

Ершен каза също, че Турция се надява да постигне сътрудничество с Русия по въпроса за Сирия.

Що се отнася до изборите в Германия, той изрази надежда, че отношенията между двете страни може да се подобрят. Според него двете страни имат сериозни икономически отношения, които едва ли ще бъдат пожертвани.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес